Wiza do Uzbekistanu

Otrzymanie wizy do Uzbekistanu nie jest trudne, aczkolwiek wymaga trochę czasu i środków.

Przede wszystkim, do uzyskania wizy potrzebne jest zaproszenie. Wyrobić je można poprzez jedno z wielu biur turystycznych operujących w krajach Azji Środkowej. Zaproszenie warto Należy wypełnić wniosek podając wszystkie szczegółowe informacje, załączyć zaświadczenie z miejsca pracy i podpisać oświadczenie, że w przypadku odmowy wydania zaproszenia (szczególnie dotyczy osób starających się o wizę poza krajem zamieszkania) nie przysługuje nam prawo zwrotu środków.

Koszt zaproszenia to 70€ lub 70$. Z racji podobnego kursu i niższej prowizji wolałem Euro. Po około dwóch tygodniach otrzymałem mailem zaproszenie wraz z wypełnionym wniosek wizowym, gotowym do złożenia. Oczywiście wniosek mogłem sobie złożyć inny, byleby daty pobytu w Uzbekistanie mieściły się wewnątrz dat z zaproszenia. Zaproszenie jest ważne tylko w kraju, który wybraliśmy wyrabiając zaproszenie.

  • zaświadczenie z miejsca pracy,
  • zaproszenie,
  • wniosek wizowy (2 egzemplarze)
  • paszport,
  • ksero pierwszej strony paszportu,
  • dwa zdjęcia,
  • dowód wpłaty.

Mając to wszystko można udać się do ambasady celem złożenia wniosku. Ja nie składałem go osobiście ale wykorzystałem pełnomocnictwo notarialne, które i tak musiałem załatwić aby nie musieć osobiście odbierać wizy z ambasady Kazachstanu. Nie wiem czy jest to formalne wymagane czy aplikować o wizę mogą za nas osoby trzecie.

Po złożeniu wniosku należy się udać do banku (w tym przypadku pobliski oddział ING), wpłacić 70 USD (za dwutygodniową wizę turystyczną) i z potwierdzeniem wrócić do ambasady. O dziwo wiza była od razu gotowa do odebrania.

Uzyskanie wiz do krajów byłego ZSSR jest czasochłonne, wymaga wielu wniosków, druków, formularzy, zaproszeń, zaświadczeń i nie wiadomo czego jeszcze ale w gruncie rzeczy, jeśli się do tego dobrze przygotuje to nie taki diabeł straszny, a warto wszystko załatwić samemu by uniknąć wysokich kosztów pośrednictwa.

Reklamy

Wiza do Kazachstanu

Po uzyskaniu tadżyckiej wizy przyszedł czas na kazachską. Z tym krajem miałem już pewne przejścia rok wcześniej, więc mniej więcej wiedziałem z czym się to je.

Do uzyskania wizy turystycznej nie jest potrzebne od pewnego już czasu zaproszenie. Wprowadzono tak zwany tryb uproszczony. Chodzą słuchy, że bezwizowy program z poprzedniego roku zostanie przedłużony i na ten rok, a dodatkowo rozszerzony o m.in. Polskę, więc jest nadzieja, że już niebawem, może nawet w okolicach wakacji jadąc do Kazachstanu wiza potrzebna nie będzie. Na razie jednak trzeba się o nią ubiegać.

Aby aplikować o wizę należy złożyć:

  • paszport,
  • kolorowe zdjęcie,
  • wypełniony kwestionariusz wizowy (do pobrania ze strony ambasady),
  • ksero pierwszej strony paszportu,
  • zaświadczenie o zatrudnieniu,
  • podanie do konsula Republiki Kazachstanu (do pobrania ze strony ambasady),
  • potwierdzenie rezerwacji noclegu.

Co do potwierdzenia rezerwacji noclegu to miałem zarezerwowane trzy noce tylko, a po otrzymaniu wizy bezpłatnie je anulowałem.

Wnioski należy składać tylko i wyłącznie osobiście. Zwykle przed otwarciem ambasady ustawia się kolejka ale w moim przypadku było to ledwie kilka osób i nawet tuż przed samym otwarciem (o 9:30) liczba osób byla w okolicach 20. Nie było więc możliwości aby ktoś nie zdążył złożyć wniosku do 12.

Do środka wchodzi się po pięć osób, pani wzywa przez domofon i otwiera bramkę. W moim przypadku złożenie wniosku trwało może pięć minut. Dostałem kartkę z numerem konta i kwotą jaką mam uiścić za wizę i udałem się do pobliskiego banku celem dokonania wpłaty. Moja miesięczna wiza turystyczna kosztowała 35€ + 5zł prowizji.

Wiza była gotowa po tygodniu. Odbiór osobisty lub za poświadczeniem notarialnym. Jako że nie mogłem udać się do ambasady załatwiłem pełnomocnictwo notarialne (24,60zł). Teoretycznie wymagany jest oryginał ale w praktyce wystarczyła kopia.